עיקרון הפעולה של מעשנת בשר, הינה הפקת עשן חם אשר מבשל היטב את הבשרים באיטיות עד שהם נהיים רכים ועסיסיים. על מנת להעניק לבשר ארומה וטעם מיוחד הארומה היא זו שעושה את כל הפעולה. המעשנות מחולקות לפי מקור החום שלהן, פחם ,גז וחשמל.
לכל מקור החום של מעשנת בשר יש את התכונות והיתרונות שלה. הדבר החשוב ביותר הוא, לבחור נכון מעשנה שתתאים לצרכים שלכם ותשרת אתכם לאורך זמן. למשל, מעשנת הפחם, הינה המעשנה הקלאסית ביותר. יש לחכות שהלהבה תשכך והפחמים יהפכו לגוון אפור. זה השלב שיש לפזר על הפחמים חומרי בעירה. למי שמעוניין בארומה מיוחדת, יוכל בהחלט להוסיף שבבי עץ ספוגים בוויסקי, מה שיעניק טעם וניחוח המיוחד..למי שיש מעשנה הפועלת על גז את קופסת המתכת ש המעשנה, ניתן לשים מעל גרילי הגז מעל המבערים, על מנת לתת אפשט עישון בצלייה.
למעשה, מעשנת הפחם, הינה המאתגרת מבין כל שלושת סוגי מעשנות הבשר. יש להקפיד ולשמור על טמפרטורה קבועה, מה ששונה בשימוש במעשנה הפועלת על גז או על חשמל, כאשר ניתן לשלוט על עוצמת החום. במעשנת הפחם, יש צורך להתעסק עם המעשנה על מנת לשמור על דרגת החום הרצויה. שיטה זו, מצריכה התעסקות במעשנה, אך יש שאוהבים פעולה זו שהיא חלק מהעשייה וההנאה של צליית הבשר. יש לציין, כי מחירה של מעשנת הפחם נמוך ממעשנה מסוג חשמל או גז, למרות שניתן למצוא מעשנות בשר העובדות על פחם והן נחשבות לאיכותיות ביותר מבין כל סוגי המעשנות הקיימות היום בשוק.
קריטריונים לבחירה נכונה של מעשנת בשר
ראשית נתחיל באיכות חומר הגלם אשר ממנו עשויה מעשנת הבשר. למשל חומר גלם כגון פח שהוא החומר הפשוט ביותר מתאים למי שמעוניין במעשנה זולה לשימוש מזדמן. מי שמבקש לרכוש מעשנת בשר איכותית, יבחר במעשנה העשויה מפלדה, אשר תישאר לשנים רבות. כאשר המעשנה עשויה מדפנות עבות היא איכותית בהרבה יותר מאשר כל חומר גלם אחר. יש לבדוק כי למעשנה אין פינות חדות שלא רותכו באופן מקצועי. שימו לב כי רגלי מעשנה הן יציבות וחזקות ושדלת המעשנה נפתחת ונסגרת בקלות וכאשר היא סגורה היא אכן מהודקת היטב. יש לשים לב שהמנגנון וציריה של המעשנה עובדים כתקנם וכן, שימו לב שהידיות אכן נוחות לאחיזה.
אחת המעשנות הפופולאריות הינה מעשנה מסוג "קמאדו" היא נוחה למרפסות גדולות וגינות קטנות. מעשנה זו, בנויה מקרמיקה כאשר הגריל מיוצר באיכות בגבוהה ביותר. היתרון הנוסף של מעשנה זו, הינו היכולת להשתמש במעשנה גם כגריל פחמים. למעשנה זו, רשת צלייה מנירוסטה איכותית בקוטר של 46 ס"מ וכן, המעשנה מצופה בציפוי פורצלן, אשר שומר על צבעה המקורי למשך שנים רבות. מעשנה מסוג קמאדו, כמו למשל כאלה המיוצרות מבית ביג גרין. אלה הן מעשנות הוורסטיליות ביותר למטרת צלייה, עישון או אפייה. גם מעשנות מסוג "בולט" בשל צורתן. מעשנות אלה עשויות מברזל בציפוי פורצלן כמו מעשנות מסוג סיזר או נאפוליאון.
למה לשים לב לפני רכישת מעשנת בשר וצלייה איכותית?
יש לשים לב כי למעשנה יש מגופים מתכווננים ושהידיות שלהן, תהיינה נוחות לאחיזה ולתפעול ושלא יקרה מצב שבו הן תתחממנה יתר על המידה ולא ניתן יהיה לגעת בהן. שימו לב כי יש להפעיל את המעשנה במקום פתוח. יש להימנע מלהשתמש באלכוהול או בנפט או כל חומר בעירה שמתלקח מהר. מומלץ לא לשפוך מים על הפחמים על מנת לנסות להוריד את הטמפרטורה, היות והמים יגרמו לאפר להידבק לבשר.במעשנות איכותיות, קיימים מנגנונים נוחים לפינוי האפר שנותר לאחר השימוש בהן. שימו לב לאחריות הניתנת על המעשנה שברצונכם לרכוש. במעשנות קמאדו, קיימים צירים חזקים אשר מחזיקים היטב את המכסה של המעשנה. רכישה מיבואן מוכר הינה ערובה לאיכות המעשנה. יש המעוניינים לרכוש מעשנה מסוג קליע ומומלץ כי תרכשו את מעשנת קליע אשר מתפרקת לקומות.. היתרון הוא שניתן יהיה לנצל אותן כאשר אתם יוצאים לטיול. ניתן לצלות על שתי קומות לגריל פחמים רגיל שיהיה נוח לשימוש וכן, לצליית דגים לעישון וכדומה.