ילדים הם כמובן חשופים לפגיעה, למרות שמידת הגמישות הגדולה יותר שלהם מסייעת להם בדרך כלשהי לקדם ולהקל את השינוי בשבילם.
התלות הטבעית שלהם בהוריהם, לעומת זאת, הופכת אותם לרגישים במיוחד לכל הפרעה בשיווי המשקל של הוריהם, ועלולה להביא לפגיעות חמורות. בכדי להתפתח לאנשים בריאים, הם צריכים מערכת יחסים בטוחה וקבועה עם שני ההורים.
הכרחי לבסס תמונה ברורה ובלתי משוחדת של בן זוגנו הקודם, אפילו אם רגשות שליליים עדיין שולטים. בגירושין בהם מעורבים ילדים, הזוג עלול לעיתים ליצור נסיבות הגורמות לכעס, עצבנות ותסכול. ההבדל כאן הוא שרגשות אלה נוצרות על ידי נסיבות חדשות, לא על ידי עסקים רגשיים בלתי גמורים. הורים המשמיצים זה את זה בנוכחות הילדים, המערבים את הילדים במחלוקות שביניהם, ובוודאי הורים המסיתים את הילדים נגד ההורה השני, פוגעים בילדיהם, לא פחות ואף יותר משהם פוגעים זה בזה.
תכופות ילדים של זוגות גרושים שנכשלו לפתור שלב אחד או יותר בבעייתיות הרגשית של מערכת היחסים, הופכים לאובייקטים של תצוגת הרגשות הנמשכת והבלתי נפתרת בין בני הזוג לשעבר. בנסיבות אלה הילדים הופכים לקורבנות החפים מפשע ולכלים בידי העסק הרגשי הבלתי גמור של הוריהם.
כשרגשות נותרים בלתי מזוהים ובלתי מטופלים, בעיות ממשיכות לעלות. הורים שפתרו בניהם את מטענם הרגשי עם בן זוגם לשעבר, אפילו אם הדבר הושג באופן חד-צדדי, ברורים יותר במערכת היחסים שלהם גם עם ילדיהם וגם עם בני זוגם לשעבר.
חשוב מאד לשמוע את קולם של הילדים – מתן הזדמנות לילדים, להשמיע את קולם ולבטא את דעותיהם, שאיפותיהם ומצוקותיהם הן בקשר להליך הגירושין של הוריהם והן ביחס לשינויים העומדים לחול, עקב כך, בחייהם שלהם עצמם.
המרכיבים המרכזיים המשפיעים על הסתגלותם של הילדים לגירושין הם קשר טוב ויציב עם שני ההורים, ובעיקר התפקוד ההורי היציב של ההורה המשמורן שעמו חלקו את משק הבית מאז הגירושין ולאורך כל שנות חייהם. הקשר היציב והבטוח עם ההורה השני גם הוא גורם משמעותי המשפיע על ההסתגלות, כמו גם היכולת לשותפות הורית מתמשכת בין ההורים ויכולתם לצמצם את רמת העוינות ביניהם.
לאתר של של מכון ס.ד.ר בהנהלת רונית סמדר דרור>>