מקומות יפים לבקר לחופי הים האדריאטי
הפעם החלטנו על טיול שונה ,ביקור בשני מדינות יוגוסלביה לשעבר, קרואטיה וסלובניה הגובלות זו עם זו.
קצת רקע, יוגוסלביה הוא מונח המתאר 3 ישויות פוליטיות רצופות אך נפרדות אשר התקיימו לאורך מרבית המאה ה-20 (1918 - 2003) בחבל הבלקן שבמזרח אירופה. משמעות השם הוא "דרום סלביה" או במילים אחרות אדמתם או מדינתם של העמים הסלביים הדרומיים.
לאחר התמוטטות האימפריה האוסטרו-הונגרית בתום מלחמת העולם הראשונה, העמים הסלאביים בבלקן התאחדו כדי ליצור ממלכה משלהם במבנה מדיני של פדרציה שהורכבה משש רפובליקות: סרביה, קרואטיה, סלובניה, בוסניה הרצגובינה, מונטנגרו ומקדוניה. האזורים האוטונומיים קוסובו ווויוודינה היו חלק אינטגרלי מסרביה אך אלא קיבלו ייצוג הוגן בפרלמנט.
מבחינה פוליטית, במשך קיומה של יוגוסלביה, היו 3 ישויות שהשתמשו בשם זה:
ממלכת יוגוסלביה (1918 - 1941), מתום מלחמת העולם הראשונה ועד פלישתן של מדינות הציר במלחמת העולם השנייה.
הרפובליקה הסוציאל פדרלית של יוגוסלביה (1945 - 1992), מתום מלחמת העולם השנייה ועד פרישתן של 4 מתוך 6 הרפובליקות שהרכיבו אותה - סלובניה, קרואטיה, מקדוניה, ובוסניה והרצגובינה.
הרפובליקה הפדרלית של יוגוסלביה (1992 - 2003), מאז פרישתן של ארבע הרפובליקות ועד החלטת הפרלמנט היוגוסלבי להפסיק להתקיים.
לאחר ההחלטה להפסיק להתקיים, האיחוד בין 2 הרפובליקות הנותרות נמשך תחת השם סרביה ומונטנגרו עם כוונה עתידית לפרקן בהדרגה.
לאחר משאל מוצלח, ב-3 ביוני 2006 מונטנגרו הצהירה באופן רשמי על עצמאותה בעוד סרביה הצהירה על עצמאותה ב-5 ביוני ובכך הסתיימו השאריות האחרונות של הפדרציה היוגוסלבית לשעבר.
ב-25 ביוני 1991 שתי הרפובליקות קרואטיה וסלובניה הכריזו על עצמאותן מיוגוסלביה וזאת לאחר מלחמה עקובת מדם שהתנהלה כאן בעבר, בעקבותיהן פרשה גם מקדוניה והכריזה על עצמאותה ב-8 בספטמבר 1991. ומאוחר יותר ב-5 באפריל 1992 גם בוסניה והרצגובינה פרשה והכריזה על עצמאותה.
יוגוסלביה לפני פירוקה
המדינות אליהן התפרקה יוגוסלביה בשנות ה-90 של המאה ה-20
הטיול שלנו מתחיל בטיסת לילה לבירת קרואטיה, שמה הנוכחי של העיר - זאגרב - קיים החל מ- 1094. במאה ה- 13 הפכה זאגרב לעיר חופשית, והעיר מימי הביניים נשתמרה עד ימינו במרכז זאגרב.
זאגרב-עיר אירופאית אלגנטית, מבנים מקסימים.
"בוקר טוב זאגרב"
שוק דגים ענק המציע שפע של סוגי דגים בכל מני גדלים.
"השוק המקומי"
שוק אוכל ,פירות וגבינות שהמקומיות מציגות לראווה את מה שאספו באותו בוקר במשקים הרבים הפזורים סביב.
"מישהו ביקש דגים ? שוק הדגים המקורה-זאגרב"
ביקור בבית הקברות בשם Mirogoj שבו קברים עתיקים המאחד בתוכו את רוב הדתות החשובות בנות זמננו : יהדות, קטולים, אורתודוקסים, מוסלמים פרוטסטנטיים נוצרים, ביקור שווה באם הזמן פנוי בידכם.
טיול של כ- 5 שעות בסמטאות העיר, נסיעה בחשמלית ברחוב הראשי עד למרכז העיר ,עלייה בפוניקולר רכבל העולה לגובה ב 45 מעלות על פסים עד לבית הפרלמנט וצפייה אל העיר מלמעלה.
נסיעה של כשעתיים עד הגבול הצפוני עם סלובניה ומשם ממשיכים צפונה לאזור האלפים היוליאניים- ומתגלית מולנו העיירה הציורית BLED.
התמקמות בצימר, ונסיעה אל מעברי ההרים של הטריגלאב, זהו ההר הכי גבוה בסלובניה-כ-2864 מטר גובהו ,והוא מתנוסס בגאון על הדגל הלאומי של המדינה.
את מעבר ההרים ניתן לעשות ביום אחד, כדאי להגיע עד לעיירה הנקראת Most Na Soci היושבת ממש על אגם סוצ'ה ומשם לעלות על רכבת מסע עם האוטו, לנסוע את כל הדרך עד לתחנתBohinj כשכל הדרך יושבים בתוך האוטו ,מחזה מרהיב של מעברי הרים מתגלה אל נגד עיניכם, מנהרות קצרות וארוכות (אל תשכחו פנס), מצפה לכם חוויה מקסימה.
"בין הרים ובין סלעים טסה הרכבת...."
לאחר טיול של 4 ימים באזור בלד ,שכללו את קניון וינטגאר ,מפלי סביצ'ה, פסטיבל הפרות ב Sredna-Vaz, ושייט על אגם Bled הגיע הזמן להיפרד מדרינקה, המארחת של הצימר בו שהיינו ,ונוסעים דרומה אל בירת סלובניה--Ljubljana היפה.
ליובליאנה ממוקמת במרכז סלובניה, נהר הלובליאניצה חוצה אותה ממערב למזרח, ומצפון נהר הסווה . הטמפרטורות בעיר נעות בין 0° מעלות צלזיוס בדצמבר ל-21.9° מעלות ביולי. כמות הגשמים השנתית היא 1350 מ"מ.
טיול בגשר המשולש, עלייה אל טירת ליובליאנה, אכילת "בריק", מאפה בצק עלים ממולא, למעשה זהו המאכל הלאומי של סלובניה. את הבריק אפשר למצוא במגוון טעמים , החל מגבינה, ריבות, בשר.....
"גשר המשולש והכנסייה הפרנציסקאנית ברקע"
המערות של סלובניה
יום אחד מספיק כדי לחזות באתרי טבע נפלאים, מערות פוסטוינה ושקוציאן.
מערת פוסטוינה Postojna מורכבת ממערכת מערות באורך של 20,000 מטר והיא הגדולה ביותר במדינה, ככזו, לא מן הנמנע שזהו האתר הפופולרי ביותר של סלובניה. בתוך המערה קיימת רכבת תיירים שתסיע אתכם למרכז המערה הגדולה (תזהרו עם הראשים..) רק כ-6 ק"מ מערה פתוחים למבקרם הרבים הפוקדים אותה מדי יום.
מערת שקוציאן,Skocjanska jama מערה זו נוצרה מאבן גיר ובתוכה ניתן למצוא מערכת מעברים מדהימות שישאירו אתכם פעורי פה, העומק של המערה הינו כ-150 מטר והיציאה ממנה היא בעזרת רכבל שימשוך אתכם ממעמקי המערה אל חלקה העליון, תרגישו כמו בסרט מסע אל בטן האדמה- רק שכאן היציאה תיהיה לכם קלה יותר (-:
משם המשכנו לעיירת חוף קופר Koper עיירה תעשייתית קרה רדומה ומונוטונית ,וזאת כדי להתקרב לגבול האיטלקי – לינה בצימר 2 לילות (לא מומלץ אבל מי אמר שכל הצימרים צריכים להיות טובים ?), אבל מה לא עושים כשרוצים לבקר בוונציה הקורצת לנו ממרחק של 200 ק"מ מערבה ??
ביום למחרת – כוון וונציה, בדרך כמובן חייבים להגיע לעיר הנמל טריאסטה Trieste ולהיכנס לקניון טור דה אירופה ולהתרשם מסופר שלא רואים כל יום. הצטיידנו ביינות, נקניקים וגבינות ומשם נסיעה לוונציה החלומית.
למחרת בגשם שוטף ביקור בערי החוף היפות של סלובניה, פורטרוז`, איזולה ופיראן , מעבר הגבול עם קרואטיה עד לעיירה היפהפייה בשם רוביני Robinj הנמצאת בחצי האי איסטרי ,רבים מכנים את רוביני וונציה הקרואטית, בצדק.
"ונציה הקרואטית- רוביני היפה"
אחרי טיול בין סמטאות רוביני וארוחת צהריים ומנה כמו "גולש הרועים" ומני טעמים מקומיים, חוצים את חצי האי האיסטרי ומגיעים לאופטיה ורייקה, במידה ואתם מגיעים לכאן לקראת החורף, ניתן לעשות סיור ברכב ולהתרשם מהנוף, אלו מסוג הערים שחיות רק בקיץ.
"רייקה לקראת חורף"
כעת הנסיעה שלכם היא כוון דרום, השקיעה היא במערב, תוך כדי נסיעה תתגלה לנגד עיניכם אחת השקיעות היפות, שלי באופן אישי עשה את זה, וזה גם אחד השיקולים של אופן רצף וכוון המסלול.
"שקיעה יפה לאורך כביש החוף בים האדריאטי"
יום עמוס ממתין לנו למחרת, לכן בחרנו צימר שיהיה די קרוב למפלי פליטביצה הנמצאים מזרחית די קרוב לגבול בוסניה הרצגובינה. הגעה לילית לצימר הנמצא כ-4 ק"מ מהמפלים כדי להיות ראשונים בבוקר, מתמקמים וישנים כמו מלאכים. העייפות מצטברת.
פליטביצה-או בשפת העם Plitvička jezera פארק הלאומי של אגמי פליטביצה , זהו פארק בעל 16 אגמים בגבהים שונים, כ-92 מפלים יפהפיים מחברים בין כל האגמים - הטבע בשיאה, לא לחינם אונסק"ו הגדיר בשנת 1979 פארק זה כאתר מורשת עולמית.
הפארק מאופיין ביערות עצים ענקיים בכל גווני הירוק האפשריים. החיבור של העצים הירוקים והאגמים הענקיים נותן למטייל תחושה של אחידות, עד כדי כך שנדמה שאפשר לחצות את האגם דרך האגם שדומה מאוד למראה ירוקה ענקית.
הסיור אורך כ-3 שעות, הוא נעשה בהליכה רגלית לאורך האגמים השונים ,וגשרי עץ מחברים ביניהם. בסוף המסלול ניתן לשייט בסירות חשמליות העושות את דרכן בין האגמים.
"הפארק הלאומי פליטביצה"
לאחר הסיור בפארק, נוסעים לכוון זאדאר Zadar עיירה השוכנת לחופי הים האדריאטי כדי להספיק להגיע למעבורת שאמורה להעביר אותנו לדוברובניק עם הרכב ,למזלנו עקב פספוס של חצי שעה בלבד התגלתה מזלנו בדמות פראנק, מבוגר קרואטי שהחזיק שלט בו רשום Zimmer ,נסענו אחריו ולא הצטערנו, אחד הצימרים היפים בטיול,- ישבנו בערב בחברת המארחים שלנו פראנק ואשתו המכונת בפיו "טורבו דיזל" ,זוג מבוגרים מקסימים שסיפרו לנו על התקופה הקשה שהייתה להם בזמן המלחמה בבוקר הגישו לנו ארוחת בוקר כיד המלך בגינת ביתם. הכל אורגני וטעים להפליא, אירוח חם ולבבי נפרדנו מהזוג המקסים לא לפני שחיבקתי אותם ונתתי להם מתנה קטנה אבל משמעותית בשבילם, מחזיק מפתחות עם כיתוב Israel, כמה שהאישה הייתה גדולה וחזקה, הבחנתי בדמעות הזולגות מעיניה. למי שמתעניין פראנק עומד בתחנת דלק בכניסה לנמל עם שלט צימר.
"נפרדים מפראנק וטורבו דיזל"
ממשיכים את המסע לכוון עיירות החוף טרוגיר, שיבניק-לא להחמיץ את שתיהם. ספליט עם המדרחוב היפה. משם למפלי קרקא הנמצאים במרכזה של אזור דלמטיה (כן.. הכלב המפורסם..) קילומטרים ספורים מסיבניק , פארק זה מאופיין בסדרה של מפלים קטנים שבסופם הופכים למפל אחד גדול, בו ניתן לשחות , ממש בסוף המסלול.
"מפלי קרקא"
כיוון שזמן הטיול הולך ואוזל, וגם בגלל הפספוס של המעבורת, החלטנו להמשיך בנסיעה עד לדוברובניק עוד באותו יום 200 ק"מ מרחק אך בגלל מצב הכביש זה לקח כ- 4 שעות והגענו בחושך לעיירה בשם צבטאט Cavtat 20 ק"מ דרומית לדוברובניק אבל אם אתם יכולים חפשו מקום בעיירת בזאתון Zaton–צפונית לדוברובניק יש שם צימרים מקסימים על שפת הים, זאת גילינו במקרה אחרי יומיים כשטיילנו באזור.
מונטנגרו- Montenegro ההרים השחורים
רפובליקת מונטנגרו היא מדינה קטנה והררית, השוכנת בחלקו המערבי של הבלקן. המדינה גובלת בקרואטיה במערב, בבוסניה והרצגובינה בצפון-מערב, סרביה בצפון-מזרח, קוסובו במזרח, אלבניה בדרום ובים האדריאטי בדרום-מערב. נסיעה עד מפרץ קוטור ומפרץ בודווה Budva בכביש צר מאוד שהמהירות המותרת בו אינה עולה על 50 קמ"ש.
"מפרץ בודווה מדהים ביופיו"
חוזרים באותו ערב לצבטאט, ויוצאים לאכול במסעדה מפורסמת מקומית קונבוסקי דבורי Konavoski Dvori שמה. המסעדה ממוקמת בתוך טחנת קמח עתיקה והשולחנות שבה פזורות סביב ממש מעל נחל זורם. כאן תוכלו להתענג ממנות מסורתיות הנאפות בתוך פעמון ענק. המנות מוגשות על ידי מלצרים הלבושים לפי מיטב המסורת הקרואטית. חוויה.
דוברובניק-פנינת הים האדריאטי
לדוברובניק כדאי ורצוי להגיע אחה"צ כדי לא להיתקל עם מאות המבקרים בשעריה ,גם תתקשו למצוא חנייה כאן בשעות העומס.
קצת היסטוריה על העיר,
העיר שוכנת בקצה הדרומי של המדינה וסביבה הרים מצפון וממזרח; העורף הטריטוריאלי שלה צר והיא "כלואה" בין בוסניה הרצגובינה ממזרח והים האדריאטי ממערב ,העיר וסביבתה מנותקים גאוגרפית מיתר המדינה ,כנראה זו הסיבה שבגללה היקשה על צבא היוגוסלבי לכבוש את העיר, ובמקום זאת תפס עמדות בגבעות שמסביב לה והטיל עליה מצור אשר משך את תשומת הלב הבינלאומית בשל תמונות הפצצת העיר העתיקה.
ב-6 בדצמבר 1991 ניחתה על העיר ההפצצה הכבדה ביותר, שגבתה קורבנות רבים. ההפצצות על העיר נמשכו עד סוף 1991 המועד בו נכנסה לתוקפה הפסקת האש האחרונה. הצבא היוגוסלבי נסוג לבוסניה הרצגובינה, והצבא הקרואטי ניצל זאת ויצא להתקפה שהביאה להסרת המצור מהעיר ב-26 במאי 1992.
מומלץ לעלות לחומות העיר העתיקה ולהתרשם מגגות העיר המשוחזרים לזמן של לפני המלחמה שהתרחשה כאן בעבר, נסו לזהות את הנמל הישן.
"המדרחוב של דוברובניק מבט מהחומה"
המלצות כלליות וטיפים:
- חודש ספטמבר זמן מצוין לטייל במדינות אלה, מזג אויר נעים וזה בדיוק עונת המעבר כך שלא צפוי לרדת הרבה גשם.
חפשו צימר המציע גם ארוחת בוקר , זה חוסך המון התרוצצויות וחוץ מזה מה יותר כיף מלקום בבוקר וארוחת בוקר ממתינה לכם ,עם קפה חם, לחם תוצרת בית , סלט טרי ,ביצים, נקניקים וגבינות. לא לשכוח שיום ארוך לפניכם וארוחת הבוקר היא חיונית . - מומלץ הצטייד במזכרות קטנות מישראל לבעלי הצימרים-אין לכם מושג מה זה עושה להם ועדיף משהוא ``משלהם`` המעיד על דתם.
אם נוסעים בזוגות- לעשות בתחילת הנסיעה "קופה" כל זוג שם 100 יורו, אלו ישמשו בכניסות לאתרים, תחנות דלק, כבישי אגרה ...
- תקציב ליום 100 יורו לזוג כולל הכול, לינה אוכל, מעברים דלק- לא כולל מתנות
- תאכלו פיצות, פסטות, גלידות ופירות ים , זול יחסית לשאר המאכלים.
- מרחקים: סלובניה התברכה לא רק בטבע מופלא, אלה גם בכבישים נוחים ורחבים ,זה לא המצב בקרואטיה, שנראה שההתאוששות בא לה באיטיות יתרה, כביש החוף מזכיר את כביש כרמיאל צפת הישן ואף גרוע מזה, כשנכתב יומן זה, כביש אגרה מורחב היה בשלבי בנייה מתקדמים. יש לנסוע במשנה זהירות ועדיף שהנהג יהיה נהג זהיר ומנוסה.
- מקופר לוונציה יש 200 ק"מ ולוקח בדיוק שעתיים להגיע, לא להתבלבל בדרך חזרה השילוט באיטלקית ו Koper הופך להיות Kapodistria רואים זאת במפה, בטעות כמעט חזרנו לוונציה.
- מפות : הצטיידנו במפה ענקית של משליין , שימו לב שכיוון שהכבישים בקרואטיה בבנייה מתמדת יש לתת עדיפות למפות עדכניות וכאלה ניתן למצוא ללא עלות בכל תחנת מידע לתייר.
- אם מתקשים במציאת צימר לשאול בתחנות דלק, מוזר אך הם תמיד מעודכנים.
- תשאלו את בעלי הצימר על מסעדות מומלצות באזור.
- מעבר למונטנגרו-בדקו בחברת הביטוח אם הרכב מבוטח שם-יכול להיות שתצטרכו לשלם "מס מעבר" על ידי הצבא השומר בגבול, נושא שנוי במחלוקת ,סכום קטן אומנם אך מעצבן ומקומם.
- עכשיו חסד עם המשפחה המקסימה שאירחה אותנו בצימר שקרוב 4 ק"מ בלבד ממפלי פליטביצה, הצימר בעיירת Seliste Drezniko די קשה לזהות במפה ,אולי ה- GPS יעשה את העבודה , מייל שלהם stjepan.franjkovic@ka.htne.hr
נסיעה טובה,