כותרת
> C;
1/1
התפתחות אישית

"למדתי מהצורך של המטופלים שלי איך ניתן לעזור בצורה מדויקת יותר"

נהריה התפתחות אישיתפורסם: 09.11.24 , 21:25ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

הפסיכולוגית הקלינית נטע ענבר-סבן הוציאה לאור את ספרה החדש "נשבר לי הלב, תעזרו לי – טיפול פסיכולוגי בילדים ובנוער", שבו היא מביאה סוגיות ספציפיות, שאיתן מתמודדים ילדים וילדות עד גיל 18

נטע ענבר-סבן, פסיכולוגית קלינית מדריכה, בעלת שנים רבות של ניסיון באבחון וטיפול בילדים, במבוגרים, בהורים ובמשפחות, הוציאה לאור בימים אלו את ספרה השלישי "נשבר לי הלב, תעזרו לי – טיפול פסיכולוגי בילדים ובנוער" (גלילי הוצאה לאור). בספר מובאות סוגיות תיאורטיות ומעשיות הנוגעות לתהליכי התפתחות נפשית אצל ילדים ומתבגרים ומוצגות המצוקות העיקריות, שמהן הם עלולים ועלולות לסבול, הסיבות למצוקה, דרכי ההתמודדות ותהליכי הטיפול. בחלק מהפרקים פונה ענבר-סבן לילדים ולמתבגרים כדי להסביר להם בשפתם את הנושא. היא מדגישה כי בכול מקרה, שבו יש חשש כלשהו למצוקה נפשית, יש לשקול פנייה לאשת או לאיש מקצוע שיאבחנו את המצב.

ענבר-סבן: "הספר היה כתוב ברובו לפני אירועי השבעה באוקטובר. כמו כל עם ישראל גם אני נכנסתי למצב של שוק וחוסר אמון במה שקורה. מהר מאוד תרגמתי את השוק למתן עזרה במקצוע שלי, כפי שאני יודעת לעשות. בהתנדבות עבדתי שעות ארוכות בקליניקה, בטלפון ובזום, וניסיתי לעזור כמיטב יכולתי. אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה שעדיין נמשכת העלו חרדות, תגובות טראומה, דיכאון, אלימות פיזית, מילולית ומינית, פגיעה עצמית ואובדנות אצל ילדים ובני נוער. למדתי מהצורך של המטופלים ושל המודרכים שלי כדי להבין איך ניתן לעזור בצורה מדויקת יותר למי שסובל בעקבות המלחמה. במשך כמעט שנה עדכנתי את הספר כך שיענה גם על הצורך החדש, מבלי לאבד את אבני הדרך המרכזיות בהבנה עמוקה, התנהגותית, קוגניטיבית, משפחתית וחברתי את הילדים והנוער במדינת ישראל".

ענבר-סבן, תושבת מודיעין מכבים רעות, כתבה את הספרים "פסיפס אנושי: מבט פסיכולוגי על הגוונים המרכיבים את עוצמתו של עם ישראל" (הוצאת צמרת( ו"מחול התודעה והנפש: מבט פסיכולוגי על תהליכי התפתחות אישית וחברתית" )גלילי הוצאה לאור(. היא מגלה כי ספרה החדש, שיש לו ביקוש רב בחנויות הספרים ברחבי הארץ מאז יצא לאור, מסכם את 35 שנות עבודתה כפסיכולוגית קלינית ומטפלת משפחתית וגם כמדריכה א.נשי מקצוע חדשים בתחום הטיפול הנפשי.

נטע: "למדתי פסיכולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים ומאז, והתמחיתי בבית חולים איכילוב ובבית חולים גהה. כל השנים המשכתי ללמוד תיאוריות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות וגישות טיפוליות מגוונות. את הידע הזה הנחלתי למטופלים ולמודרכים שהגיעו אליי. לאחר 35 שנות עבודה הבנתי שיש אצלי ידע רב ושאני יכולה לעזור לאנשים רבים יותר דרך ספר. הספר כולל תיאוריות פסיכואנליטיות, התפתחותיות, קוגניטיביות, משפחתיות וחברתיות דרך ראייה ייחודית את הילדים.ות ובני ובנות הנוער ואת הוריהם ומשפחותיהם. את הנושאים שהעלו במשך השנים ילדים ונערות והוריהם אני מביאה כך שהוא מתבסס על צורך חי של מי שסובל נפשית, את השאלות העולות בו או בה לגבי מהו טיפול נפשי, מתי כדאי לקבל אותו ואיך הוא מתנהל. הספר מביא סוגיות ספציפיות, שאיתן מתמודדים ילדים וילדות עד גיל 18, ועונה על השאלות והצרכים שלהם וגם על אלה של הוריהם. דיכאון וחרדה, התפרצויות זעם, קשיים חברתיים, התלבטויות של מגדר, התמכרות לאינטרנט – כל אלה ועוד מובאים בצורה בהירה, כפי שאני מדברת עם המטופלים שלי".

ד"ר מרים פסקין, מומחית לפסיכיאטריה כללית ולפסיכיאטריה של הילד והמתבגר ומנהלת חטיבת ילדים ונוער במרכז לבריאות הנפש "גהה" המסונף לאוניברסיטת תל אביב, כותבת בכריכה האחורית של הספר כי "לפניכם מדריך אמפתי וידידותי, רגיש וחכם, שיסייע להורים בייעודם החשוב מכול: ולהתמודד עם האתגרים העולים בדרך. בגובה העיניים ובשפה ברורה וקולחת עוסקת נטע בקשת רחבה של נושאים אודות בריאות הנפש והקשיים בדרך אליה, במטרה לאפשר הבנה של התנהגויות וסימפטומים העולים בחיי היום יום. הספר מלמד על האופן שבו מומלץ לגשת לתופעות אצל ילדים.ות ונערים.ות כגון חרדה והימנעות, הפרעות התנהגות או התמכרות למסכים. הוא מהווה מדריך לרכישת שפה של אנשי מקצוע ויעזור להבין מתי יש צורך בפנייה לאבחון ומה אפשר לצפות מטיפול".

אירועי השבעה באוקטובר והשפעותיהם המתמשכות מופיעים בפרקים רבים בספר. ענבר-סבן התנדבה במשך עשר שנים בטיפול בילדי שדרות עד כשנתיים קודם לכן, ועקבה בתשומת לב מרובה במתרחש בשדרות. "כמו כל עם ישראל לא האמנתי לגודל האימה. לקח יום עד שהתעשתתי ופרסמתי בכל דרך אפשרית שאני מעוניינת להגיש עזרה ראשונה נפשית וכן טיפול בהמשך בהתנדבות. כך עשו רבים מא.נשי הטיפול בבריאות הנפש. נכנסתי לקבוצות מטפלים, שקיבלו פניות מאנשים שהיו זקוקים לעזרה, וניסיתי לענות על פניות רבות ככל האפשר. צורת המענה נעה משיחה טלפונית אחת, למספר שיחות טלפון, נתתי מענה גם בזום וגם בקליניקה במשך חודשים. בהחלטה שקיבלתי הגשתי במשך חודשים מענה טיפולי בהתנדבות לבני משפחה, לילדים ולרעיות של אנשי מילואים".

במה נתקלת בימים שאחרי האירועים של השבעה באוקטובר?
"הבעיות שבהן נתקלתי היו בעלות מנעד רחב. הפרעות חרדה שאותן ניתן היה לפתור לעתים בשיחת טלפון הממוקדת בפעולות גופניות וקוגניטיביות והתנהגותיות שאותן ניתן לעשות בזמן התקף החרדה, החזקה והכלה של צעירים שאיבדו חברים מהעוטף, אם כאלה שנרצחו ואם חטופים. זה ארך יותר זמן ודרש עיבוד האבל והאשמה ומציאת הדרכים להחזרת החוסן הנפשי והחזרה לחיים, בצד ההשתתפות בניסיונות להחזיר את החטופים. היה מקרה, שבו נדרשתי לעזור למשפחה שפינתה את עצמה מהעוטף ולא היה לה מזון לתינוק בן מספר החודשים. במהלך השיחה איתם הבנתי שכל הטלפונים שאני נותנת להם כי שישיגו דרכם עזרה לא יעזרו, כיוון שאין בהם הכוח להתקשר ולהסביר מה מצבם. הבנתי שהם צריכים שמישהו ידפוק בדלת החדר בו שהו כל בני המשפחה ויביא להם מזון לתינוק ובגדים לשני אחיו. במשך כעשר שעות ניסיתי להשיג עזרה מגופים כמו הרווחה וחוסן, ולבסוף הגיעה אליהם העזרה. למחרת התקשרתי שוב, והאמא אמרה כי קיבלו תחליף חלב לתינוק וכי היא מרגישה שממשיכים לטפל בהם. אחד הדברים החשובים שהבנתי היה כי קיים חוסר כוחות משמעותי ביותר, שעליי לצאת מתפקיד הפסיכולוגית שאני רגילה אליו ולהגיש עזרה בדרכים שונות. כמו הבחורה שהייתה בנובה ואיבדה חברים ולא הצליחה להגיע לשיחת זום איתי, למרות שרצתה בכך".

הספר "נשבר לי הלב, תעזרו לי" נועד לעזור להורים בתפקיד הגדול והחשוב בחייהם: גידול הילדים בצורה טובה. כולנו כהורים רוצים שהבן או הבת שלנו יהיו שמחים, לומדים ומתפתחים, עם מערכת חברתית טובה ושימצו את הפוטנציאל שלהם. אלא שלא תמיד קל להגיע למטרה זו. נטע: "ישנם מצבים שבהם הילד או הילדה נתקלים בקשיים ובאתגרים כמו קושי בוויסות רגשי הוא הפרעת קשב וריכוז, חרדות או דיכאון, אלימות חברתית בבית הספר או ברשתות החברתיות, קשיים רגשיים או התפתחותיים או קושי בהשתלבות חברתית. קשיים הם חלק ממהלך החיים, והעניין אינו אם ניאלץ להתמודד עם קשיים, אלא כאשר אנו נופלים איך נתמודד ונקום ונגיע להתפתחות נוספת ולחוסן אישי. הספר בא לענות בדיוק על צורך זה. הוא מאפשר הבנה תיאורטית פסיכולוגית, קוגניטיבית, התפתחותית, משפחתית וחברתית ואת הקשרים ביניהן. בספר מוגשות בעיות שכיחות העולות בתהליך הגדילה, עם דגש על מציאת מגדר ועל התמכרויות, בעיקר לאינטרנט ומובאות הבנות מערכתיות של בעיות אלו, כמו גם הדרכים לפתור אותן. קיימות דרכים מעשיות, קוגניטיביות, חברתיות להגיעה לפתרון ולתחושת מסוגלות. הספר מציג גם את הדרך של טיפול פסיכולוגי. הוא מעין 'מורה נבוכים' להורה המתלבט איך לעזור לילדו הסובל והאם לפנות לטיפול. בספר מובאות באריכות הסיבות האפשריות לפנייה לטיפול, האם ומתי יש לפנות לטיפול נפשי. הוא מביא תיאוריות טיפוליות שונות וכן טכניקות טיפוליות, מסביר אותן ועונה על השאלה מתי להיעזר באיזה סוג של טיפול.

הספר ערוך בצורה מסודרת וידידותית למשתמש.
"ניתן למצוא בספר מגוון נושאים, שאיתם מתמודדים ילדים, נוער והורים וגם סבים וסבתות. חשוב לדעת כי קיים בספר שיח בלתי אמצעי עם הקורא. בפרקים רבים אני פונה ישירות אל ההורים, או אל הילדים או אל בני הנוער ומציבה שאלות ואמירות שהועלו במהלך 35 שנות המפגשים שלי, מתוך ניסיוני ומתוך המענה שנבנה עם עשרות מטופלים וידע תיאורטי נרחב. את הפנייה לילדים ולבני הנוער על ההורים לקרוא עם ילדיהם ולתת להם מענה על כל שאלה שישאלו. בעקבות אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה והאיומים שניטשו לאחר מכן הספר עוסק גם בנושא החרדות, הדיכון והטראומה וגם במצבים של פוסט טראומה וכיצד ניתן להתמודד איתם. הוא מדגיש את היכולת ליפול ולקום מחדש, מראה את הדרכים לבניית חוסן נפשי ועוזר למצוא את היכולת להתגבר למרות הקשיים הנרחבים".

הספר "נשבר לי הלב, תעזרו לי – טיפול פסיכולוגי בילדים ובנוער" מאת נטע ענבר סבן (גלילי הוצאה לאור) נמכר בחנויות הספרים ברחבי הארץ.

הפסיכולוגית נטע ענבר-סבן עם ספרה החדש, צילום: יהורם גלילי

 

הפסיכולוגית נטע ענבר-סבן עם ספרה החדש, צילום: יהורם גלילי

 

הפסיכולוגית נטע ענבר-סבן עם ספרה החדש, צילום: יהורם גלילי