שאלות ותשובות על חיסונים לחו"ל מאת ד"ר חן קולינס, מומחה בבריאות הציבור ומנהל רפואי של "טרם למטייל". למה להתחסן לפני טיול לחו"ל? אני יוצא לטיול מאורגן ויושן בבית מלון על רמה, האם ניתן לוותר על חיסונים? האם זה חובה להתחסן?
שאלות ותשובות על חיסונים לחו"ל/ ד"ר חן קולינס, מומחה בבריאות הציבור ומנהל רפואי של 'טרם למטייל'
ש: למה להתחסן לפני טיול לחו"ל? אני אף פעם לא חולה וקיבלתי כל החיסונים בילדות.
ת: כאשר נחשפים לחידקים ,נגיפים וטפילים שהגוף לא הכיר בעבר קיים קושי רב לייצר תגובה הגנתית. במקרים מסוימים התוצאה יכולה להיות קטלנית. חיסונים עוזרים לגוף להכין מראש תגובה הגנתית במקרה של הדבקה ומפחית את הסיכון להיות חולה.לגבי חיסונים שגרתיים שאדם קיבל בילדות , יש צורך לפעמים לתת מנות דחף כאשר רמת סיכון לחשיפה גבוהה יותר מאשר הסביבה של האדם בחיי יום-יום.
ש: שמעתי שיש הרבה תופעות לוואי מחיסונים שלפעמים קשים. למה בכלל לקחת את הסיכון כאשר הרבה מטיילים שלא התחסנו חזרו מטיולים ללא בעיות בריאות?
ת: לכל חיסון יש פוטנציאל של תופעות לוואי (ברב המקרים תופעות קלות וחולפות) אך כל המלצה להתחסן היא לאחר הערכת סיכון ממחלה בקרב לא מחוסנים. באותה מידה, ניתן להשוות סיכונים של פגיעה מחגורת ביטחון וכרית אוויר של רכב מול סיכון גבוה יותר מתאונת דרכים.
ש: מהם הסיכונים בטיול באפריקה?
ת: מבחינת מחלות מדבקות, יש מחלות שעוברות מאדם לאדם למשל דלקת כרום המוח, אדמת וחזרת. יש מחלות שעוברות דרך מזון ומי שתייה כמו צהבת A, וטיפוס הבטן, יש מחלות שעוברות דרך העקיצה של יתוש כמו מלריה, קדחת הדנגה וקדחת הצהובה, יש סיכון מהדבקה של טפילים משחיה באגמים ועקיצות של זבובים , ויש סיכון מהדבקות במחלות מין דרך מחטים משומשים כמו צהבת B, HIV וכלמידיה. קיים גם סיכון מכלבת לאחר מגע עם בעלי חיים יונקים שלא מחוסנים. פרט למחלות מדבקות, יש סיכונים של תאונות דרכים ,תאונות כתוצאה מספורט, נפילות ואלימות. כמובן למי שסובל ממחלה כרונית, קיים סיכוי גם להחמרה בזמן טיול בחו"ל.
ש: האם בכלל לקחת טיפול למניעת מלריה. שמעתי על תופעות לוואי קשים?
ת: מלריה היא מחלה קשה ויכולה להיות קטלנית. נדבקים ממלריה דרך עקיצת יתוש נקבה מהסוג אנופלס. יש בערך מליון מקרי מוות ממלריה כל שנה, רובם בקרב ילדים באפריקה אך זה לא נדיר למטיילים שלא נחשפו למלריה בעבר להידבק עם תוצאות קשות. היות והסמפטומים של המחלה אינם ספציפים, לעתים קרובות יש לעקוב אחר האבחנה ותחילת טיפול. עדיין לא קיים חיסון נגד מלריה ולכן יש לעשות כל מאמץ למנוע עקיצות של היתושים בזמן שנמצאים באיזור שנגוע במלריה. לאחר שקשה מאד למנוע לגמרי עקיצות יתושים, יש חשיבות לקחת טיפול מניעתי. קיימים מספר סוגים של טיפול מונע וההמלצות לסוג הטיפול תלויות במצב הבריאות האישי של המטייל והמסלול של הטיול. כמו בחיסונים, ממליצים על טיפול כאשר הסיכון לתופעות לוואי הוא פחות מאשר הסיכון מהמחלה. יש לציין שרוב המטיילים אינם מדווחים על תופעות לוואי מטיפול מניעתי נגד מלריה וכמעט כל המקרים הקטלנים של מלריה בקרב מטיילים היו אצל אלה שלא לקחו את הטיפול המונע לפי המלצות הרופא.
ש: האם זה חובה להתחסן?
ת: לפי הנחיות בריאות בינלאומיות (INTERNATIONAL HEALTH REGULATIONS) של איגוד הבריאות העולמי יש חובה לכל מי שנכנס לאזור שנגוע בקדחת הצהובה להציג תיעוד על חיסון בכניסה למדינה. זכותם של בודקים במעבר גבול למנוע כניסת לא מחוסנים או לדרוש חיסון במקום. במקרים של אי חיסון עקב סיבות בריאות של המטייל, חובה להציג מכתב מפורט לרופא שבדק את המטייל. הנחיות אלו מיועדות למנוע הפצה של המחלה דרך מטיילים, למדינות שבה המחלה אינה קיימת היום. לשאר החיסונים, אין חובה להתחסן, אך יש להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך.
ש: אני חייל שעומד להשתחרר מצה"ל בעוד חודשיים ומתכנן טיול בדרום אמריקה במשך כמה חודשים. איזה חיסונים אני אצטרך?
ת: מספר וסוג החיסונים תלויים בסוג של הטיול, משך הטיול, באיזה מדינות תבקר וגם באיזה אזורים בתוך כל מדינה. המלצות של החיסונים מבוססות על הנחיות לנוסעים לחו"ל של משרד הבריאות. בנוסף לחיסונים ואולי לא פחות חשוב, זה לקבל יעוץ מקצועי על איך להפחית סיכונים נגד מחלות ולמנוע מצב שיכול לקלקל הטיול.
ש: אני יוצא לטיול מאורגן ויושן בבית מלון על רמה. האם ניתן לוותר על חיסונים?
ת: למרות שטיול מאורגן וקצר עם שהייה במלון ברמה טובה מפחית חשיפה לגרמים מסוימים, קיימת עדיין חשיפה פוטנציאלית למחלות מסוימות, ומומלץ להתחסן לפי רמת הסיכון הספציפי.
'טרם למטייל' מאחלים לך טיול מהנה!
ייעוץ, הכוונה וחיסונים ניתן לקבל ב'טרם' כרמיאל, ירושלים ומודיעין