בישראל הסטטיסטיקה מצביעה על כך שזוג אחד משישה יתגרש בסופו של דבר*.
מכלל היהודים, בשנה מתחתנים כ- 04,444 בני זוג בעוד מתגרשים כ- 11,444 דהיינו היחס עומד על שליש. בתוך שלושים שנים עלה היחס בין נישואין לגירושין פי 3. הסיבה המרכזית לעליה מתמשכת בכמות הגירושין מאז שנות השבעים היא השינוי באורח חיי המשפחה והעובדה שלא רק הבעלים הם המפרנסים הבלעדיים, אלא גם הנשים יוצאות לעבודה. כיום התלות של הנשים אשר נשארו בעבר בבית וגידלו ילדים, בבעליהם שפרנסו אותן כבר לא קיימת. עצמאות האשה הינה גורם אשר מהווה סיכוי גבוה יותר למחלוקות במשפחה אשר כבר לא חייה בתבנית ברורה ומוגדרת.
פיצולה של המשפחה הגרעינית יוצר תגובת שרשרת שעוברת מההורה לילד ומהילד מתפזרת הלאה למשפחתו ולסביבתו החברתית. כדי להקל את הסכנות הכרוכות בגירושין, הכרחי לנפץ את חותמת הכישלון והפתולוגיה המחוברת אליהם. כדאי להתבונן בגירושין כאחד מהמעברים במחזור החיים של האדם, ממערכת של תפקוד לקוי, למערכת יחסים שונה ומספקת יותר להורים, ובתקווה גם לילדים. אם נגזר על המשפחה להתמודד ובני המשפחה שורדים את הפיצול, חשוב מעל לכל שכל הצדדים יבינו את הסיבות מאחורי הגירושין. עליהם לרתום את כל מאמציהם בחיפוש פעיל אחר משאבים חדשים, שיאפשרו להורים לתפקד ולפעול במישור אחר.
הלחצים הנוצרים על ידי גירושין נובעים בעיקר מהמידה העצומה של שינויים שהם גוררים ומצריכים, שינויים בדרך החיים, שייתכן ונצפו מראש או שדורשים עימות פתאומי. בין אם חיוביים או שליליים, כל השינויים האלה גורמים להרס ותוהו, בכך שהם מנפצים את שיווי המשקל ודורשים מכל הצדדים להתארגן מחדש.
ניתן להבחין בין תשעה מחזורי הינתקות וחידוש בתוך תהליכי הגירושין:
1. השלב החוקי – שבירת הסכם הנישואין ופנייה לבתי-דין אזרחיים ורבניים בכדי להשיג תקנה חוקית להתפצלות הנישואין.
2. השלב הכספי – פיצול ישות כלכלית אחת לשני גופים עצמאיים. לעיתים קרובות מידה מסוימת של תלות כספית נמשכת בין שני הצדדים, במיוחד בנושאים הנוגעים לטיפול ותמיכה בילדים, או ברכוש משותף שנותר שלם למען הילדים.
3. השלב הפיזי – המשפחה עוברת לשני אזורי מחיה נפרדים. המרחק הגיאוגרפי ביניהם נשאר בלתי-מוגדר.
4. השלב הרגשי – פרידה והעדר תמיכה נפשית, עוינות גלויה או סמויה.
5. השלב המיני – נטישת כל אינטימיות מינית ופיזית בין בני הזוג.
6. השלב התפקודי – נטישת תפקודים משפחתיים (לעיתים אחד מבני- הזוג מתחיל להתנתק מתהתפקיד ההורי).
7. השלב החברתי – קבלת חותם של המצב החדש כ"פנוי/ה". רישום הביטוי "גרוש/ה" בטפסים ומסמכים רשמיים, תחושת קירבה גדלה להורים גרושים אחרים.
8. השלב ההורי – ההורים לשעבר חייבים ללמוד לשים את צרכי ילדיהם לפני כל דבר אחר, לנתק אותם מצרכיהם-הם האישיים. במקרים הטובים ביותר, עולה בידם לשתף פעולה בחינוך ילדיהם, למרות הכעס והריחוק בכל שאר התחומים.
9. לכל חבר במשפחה קצב הסתגלות לשינוי משלו, וכל אחד משקיע כוחות שונים בהשלמה עצמית עם כל תחום.
*לא כולל בני זוג ישראלים אשר נישאים בחו"ל ומספרם נאמד בכ 6,444- חתנים וכלות ולא כולל כאלף זוגות אשר בהם בני הזוג מדתות שונות, המתגרשים בבתי דין לענייני משפחה.
לאתר של של מכון ס.ד.ר בהנהלת רונית סמדר דרור>>