כותרת
> C;
1/1
נהריה

נא להכיר: הגיבורים הקטנטנים של המרכז הרפואי לגליל

נהריה נהריהפורסם: 29.11.18 , 12:28ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:


במהלך חודש נובמבר מצוין ברחבי העולם "יום המודעות הבינלאומי לפגים".

בתמונה: צוות מחלקת הפגייה באירוע חגיגי שנערך לפגים והוריהם צילום: רוני אלברט

הנושא זוכה לתהודה רבה, במטרה להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור אודות צרכיהם המיוחדים של תינוקות שנולדו טרם זמנם (פגים), לשים על סדר היום הממשלתי את הנושאים הדורשים טיפול, לאסוף תרומות ולרכז פעילויות נוספות, במטרה להביא לשיפור בריאותם ואיכות חייהם של הפגים ובני משפחותיהם.
יום מיוחד זה מהווה הזדמנות נהדרת לספר על הפגייה של המרכז הרפואי לגליל, שבמרכזה נמצאים "גיבורי העל", הלוא הם הפגים, ולהציץ אל "מאחורי הקלעים" של הפגייה, כדי ללמוד על נחישותם של הקטנטנים, על התמודדות ההורים ועל הצוות המטפל בהם.
מזה יותר מארבעה עשורים שפגיית המרכז הרפואי לגליל מעניקה את שירותיה לתושבי האזור. המחלקה כוללת 37 מיטות, חלקן של טיפול נמרץ ביילוד וחלקן אישפוז רגיל לפגים.
תינוקות פגים הינם תינוקות שנולדו לפני הזמן הרצוי (פחות מ-37 שבועות היריון).
כ-10% מכלל התינוקות נולדים פגים. כאשר הלידה מוקדמת ביותר, הפגים עדיין אינם בשלים לתנאי החיים מחוץ לרחם, ובעקבות זאת מתעוררות בעיות שונות הדורשות טיפול והשגחה מיוחדים.
טיפול זה ניתן ביחידה לטיפול מיוחד בילוד - הפגיה - ונועד לאפשר לפגים לעבור את שלבי ההבראה, הגדילה וההתפתחות עד שיתפקדו כמו כל תינוק בשל וישוחררו לבתיהם.
מנהלת הפגיה במרכז הרפואי לגליל, ד"ר ורד פליישר שפר: "כל אחד ואחת מהילדים הללו הוא סיפור מורכב ומרגש.
זהו מפגש עם הורים שמבינים כי לפניהם תקופה לא פשוטה, ואנו כצוות ממלאים עבורם תפקיד מרכזי בטיפול רפואי, לצד תמיכה נפשית בהורים.
הספרות לא נותנת סיכויים גבוהים לפגים שנולדים לפני השבוע ה-24 או במשקל של פחות מ-500 גרם, אבל הוכחנו לא פעם שיש לרפואה מענה לכך,
ואפילו זכינו באחד המקרים לקבל הזמנה לבר מצווה של אותו הפג".
בדרך כלל, המראה הראשון של תינוק המחובר לחוטים ולמכשירים מהווה חוויה לא קלה להורים. צוות המחלקה ער לרגשות הללו ותומך בהורים, כדי לעשות את הביקור קל ככל האפשר.
ההורים רשאים לבקר במחלקה בכל שעות היממה (פרט לשעות העברת משמרת), ובכלל, הפגייה במרכז הרפואי מעודדת מעורבות הורים בטיפול היומיומי בתינוק, וצוות הפגייה מעביר להורים את המסר כי נוכחותם ליד התינוק ויצירת קשר עימו רצויה, חשובה והכרחית להתפתחותו ולהתקדמותו.
הצוות משקיע מחשבה רבה כיצד לערב את ההורים בטיפול ולתת להם את ההרגשה שהם אלו שמכירים את תינוקם הכי טוב ויודעים לקרוא את סימניו ולהגיב אליהם, כאשר מגעם, קולם וריחם משמעותיים ביותר.
ברגע שהתינוק גדל, צוות האחיות מדריך את ההורים כיצד להרימו, להחזיקו על הידיים, להחליף לו חיתולים ובגדים, להאכילו ולתת לו גירויים וכל דבר אחר לו הוא זקוק.
דגש רב ניתן לשיטת ה"קנגורו" -מגע בין עורו של התינוק לעור ההורים.
תינוק בטיפול קנגורו מוצב אנכית על החזה של אחד מהוריו, שומע את הלמות ליבו וקולו, ומסוגל למַצֵּב את עצמו כך שיביט למעלה אל פניהם ויצור איתם קשר עין.
לשיטה זו יתרונות רבים, הן לפגים והן להוריהם, מכיוון שכך ההורים רגועים יותר והפגים נתרמים מבחינת גדילה והתפתחות.
עבור הפג, טראומת הלידה והמעבר מהחיים ברחם לחיים בחוץ, הינה מורכבת ביותר.
הפג נדרש להתמודד עם "הפצצה" של גירויים (אורות, רעשים, מגעים, הבדלי טמפרטורה, פרוצדורות רפואיות וסיעודיות כואבות ועוד), וכל זאת בעת שהמערכת העצבית שלו עדיין אינה בשלה.
לחוויות הללו יש השפעה ארוכת טווח על התפתחות התינוק.
כדי לצמצם את מצבי הדחק אליהם נחשף הפג ולעודד יציבות פיזיולוגית, רוגע, חיוניות ויכולת אינטרקציה עם סביבתו, ניתן דגש רב לתחום ההתפתחותי בעזרת התערבותם של פיזיותרפיסטית ומרפאה בעיסוק, שתפקידם בפגייה לתת הדרכה וייעוץ להורים בנושאים התפתחותיים, לווסת את הגירויים אליהם נחשף הפג, לשמור על מנחים מותאמים ומעודדי התפתחות, ולקדם את תחומי האכילה וההאכלה.  
כפי שהפג חשוף לחוויות ולקשיים שילדים אחרים אינם חווים, כך גם הורים לפגים נאלצים להתמודד עם עומס חוויות.
כדי שניתן יהיה לתמוך בהורים, להקשיב להם ולתת להם מקום לעבד את רגשותיהם, מתקיימת בפגייה מעין "קבוצת הורים" (מדי שבועיים), בהנחיית עובדת סוציאלית והשתתפותו של צוות רב-מקצועי.
לרשות ההורים עומדת פסיכולוגית, במטרה לעזור להם להתמודד עם הקשיים ולהקשיב לתחושותיהם.
לקראת השחרור מהפגייה, משתתפים ההורים ב"סדנת שחרור", בה הם מקבלים כלים כיצד לטפל בתינוק בבית, וכמו כן ניתנים דגשים התפתחותיים.
לשמחת צוות הפגייה במרכז הרפואי לגליל, הם זוכים לביקורים רבים ונהנים לראות את הפגים גדלים ומתפתחים, ולהורים ניתן מענה בכל שלב לקראת המשך הדרך.

הכתבה פורסמה בעיתון "מבט נהריה וגליל מערבי". לכתבות נוספות יש להיכנס לאתר: mabatnet.co.il