כותרת
> C;
1/1
תרבות ופנאי

טקס לזכר 44 מעפילי "אגוז"

נהריה תרבות ופנאיפורסם: 30.12.21 , 15:02ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

בי"ס גולדה אירח את חברי הפדרציה היהודית.

תלמידי בי"ס למדו על מפעל ההנצחה שהם עורכים למעפילי אגוז, מפעל המסמל את השורשיות והאחיזה באדמת ארץ ישראל, הבית הלאומי שלנו – מדינת ישראל.

בטקס חגיגי לזכר מעפילי 'אגוז ' נכחו כ-800 איש שמלאו את האולם בבי"ס גולדה.

תלמידים, צוות, הורים ואורחים מכובדים שבאו לחלוק כבוד ל- 44 מעפילי "אגוז" שטבעו ב-10.1.1961.

הטקס הפך למסורת בבי"ס רעות ע"ש גולדה בהובלת איריס אללוף מלכה. במהלך השבוע, כל תלמידי בי"ס לומדים את המורשת וסיפור גבורתם וציונות של יהודי מרוקו ומעפילי "אגוז".

במרכז החקר גולדהטק, הנושא המרכזי במרחב הלמידה, מתאר את התרבות של יהודי מרוקו ועל תרומתם למדינת ישראל.

רגע השיא הוא הטקס החגיגי שהוכן בקפידה על ידי תלמידי כיתה ה'4 יחד עם מחנכת הכיתה ליהי כחלון.

כיבדו בנוכחותם את המעמד: חברי הפדרציה בנהריה ובגליל המערבי, מזל לוי יו"ר הפדרציה, העולמית של יהדות מרוקו בנהריה, אילן וקנין, ראש אגף חינוך וקהילה, אריאלה רדעי, יו"ר סניף נהריה והגליל המערבי של הסתדרות המורים, רותי נעמי חזן מנהלת פסגה נהריה, ד"ר אבי סיגלר ואחרים.

מתוך הנאום של איריס אללוף מלכה: "יהודים רבים רצו לעלות לארץ ישראל אך אסרו עליהם לעשות זאת, לכן לא נותרה להם ברירה אלא לעלות באופן לא חוקי לא"י.

חלקם הצליחו ורבים קיפחו את חייהם".

מנהלת בי"ס ספרה את ספורה האישי של אמא אליס מלכה ז"ל שהייתה בת 9 ואביה זבולון מלכה שיבדל לחיים ארוכים שהיה אז בן 13.

אללוף גדלה על הסיפורים שהוריה עלו באוניה וספרו על ההפלגה בחשאי ובפחד כאשר הם ללא הורים ועל הדרך מקזבלנקה לישראל.

הזכירה את ספורה של ה'אגוז', בעיצומה של ההפלגה טבעה ספינת "אגוז" עם כל מעפיליה, ב-כ"ג בטבת תשכ"א (10.1.1961) 22 גופות בלבד נימשו מן הים והובאו לקבורה בבית העלמין היהודי באל חוסימה במרוקו, 22 הגופות האחרות ירדו למצולות הים לעולמים.

לאחר מאמצים רבים, הצליחו להעלות את עצמותיהם של 22 המעפילים הנספים מ"אגוז" ממרוקו למנוחת עולמים בהר הרצל בירושלים.

למשפחות השכולות יש מעתה קבר ונחלה לפקוד ולהזיל דמעה על יקיריהם.

אסון מעפילי "אגוז" גרם לזעזוע עמוק במדינת ישראל ובעולם היהודי והחופשי.

בעקבות לחץ בינלאומי על ממשלת מרוקו, הותרה עלייתם של יהודי מרוקו לא"י, ובכך הצטרפו לאחיהם מקצווי תבל ונטלו חלק בבניין הארץ וביישובה.

אילן וקנין, ראש מינהל חינוך וקהילה רגש כאשר סיפר על סלומון, אביו ז"ל וז'קלין אימו שתבדל לחיים ארוכים.

מזל לוי, יו"ר הפדרציה ויו"ר עמותת נר ליצחק בנאומה הודתה למנהלת איריס מלכה אלאלוף, שנענתה לבקשת טקס הנצחה ל-44 המעפילים, שהיו בדרכם לארץ ולא הגיעו אליה.

לתלמידים החביבים, שהופיעו ולמורה ליהי כחלון, ישר כוח על ההשקעה הרבה בטקס המכובד והמרגש.

יגאל אלון, איש צבא ופוליטיקאי אמר: "איש שאין לו עבר ההווה שלו דל ועתידו לוטה בערפל, לכן חשוב לזכור אירועים שקרו לעם היהודי בעבר ורק מי שזוכר את עברו יוכל להתקדם בבטחה לעבר העתיד".

איריס מלכה אללוף הודתה לרונן מרלי, ראש עיריית נהריה, אילן וקנין, ראש מינהל חינוך וקהילה, לרות נעמי חזן מנהלת פסג"ה נהריה, לגב' מזל לוי- יו"ר הפדרציה בנהריה ובגליל המערבי ולחבריה על הרוח ההתנדבותית והאנושית, לאריאלה רדעי, יו"ר סניף נהריה של הסתדרות המורים, לצוות החינוכי וההורים.

תודה על שניתנה לנו הזכות להיות שותפים בהנחלת פרק מטרגדיה נוראית ומלאת הוד, בדרך לתקומת העם והמדינה לדור הצעיר, תלמידי בית החינוך גולדה מאיר.

תודות למורה למוסיקה, רותי טריפמן שניצחה על המקהלה באופן מרגש ומיוחד, לאתי חלפון, רכזת שכבת ה' שסייעה בהפקת הטקס, לסייעות: סימה בן הרוש והילה בן חמו על הקמת תפאורה מרשימה ומכובדת.

לטל שמחון דנין על הפעלת ה״קיר הירוק״, פעילות הדמיה מרתקת, לסגניות שלי- מירית קלטר ואבישג חדג'אג' על ההכנות והעזרה במהלך היום.

יהי זכר מעפילי "אגוז" ברוך לעד!

____________________________________________________________________________________________________

עמותת "נר ליצחק" הוקמה בשנת 1978. כהנצחה והמשך למורשתו של יצחק לוי ז"ל,שהיה איש חינוך ודמות ציבורית. בעל נתינה ללא גבולות .פעל רבות למען החינוך והאוכלוסייה הנזקקת והשאיר חותמות שהוטבעו מכוח אישיותו ומעשיו .מטרות העמותה:*עשיה חינוכית, טיפוח למצוינות, חסד ונתינה. אלו ערכים ,שהיו נר לרגליו של יצחק, והעמותה מתמקדת ביישום ערכים אלו ע"י:מלגות לסטודנטים, אולימפיאדה במתמטיקה , פעילויות לשימור המורשת, תמיכה במשפחות מעוטות יכולת ובר מצווה לילדים נזקקים, קמחא דפסחא. עוד מקיימת אירועים חברתיים ותרבותיים לשימור המורשת היהודית, כגון :שבתות עיון, הרצאות, טקסים, טיולים ,מופעי תרבות וערבי שירה ופיוט. העמותה משתפת את הקהילה בפעילויות האלה בשיתוף הפדרציה העולמית של יהדות מרוקו, ברית יוצאי מרוקו והתזמורת האנדלוסית.

צילום RITVO PHOTOGRAPHY