מחירי הנדל"ן עולים ברציפות כ-15 שנים. העליות המשמעותיות הפכו את רכישת הדירה למשימה בלתי אפשרית עבור המוני ישראלים. גם אלה שכן הצליחו לקנות נכס משלמים מחיר גבוה מאוד מדי חודש בדמות משכנתא מכבידה, אשר צפויה להמשיך ולהכביד על התקציב החודשי למשך שנים רבות. לכל הבעיות המאפיינות את שוק הנדלן בארץ התווספה בעקבות מלחמת ה-7/10 צרה נוספת: מחסור חמור בעובדים בענף הבנייה.
כמה עובדים חסרים בענף הבנייה ב-2024?
מספר העובדים בענף הבנייה בישראל מוערך בכ-250,000. מתוכם בין 80,000 ל-100,000 מגיעים מהרשות הפלסטינאית, עוד כ-120,000-130,000 הם ישראלים והשאר עובדים זרים. בפרט מגיעים לארץ עובדים מסין ומולדובה שחתומות עם ישראל על הסכמים בילטרליים, וגם אוקראינה והודו הן ספקיות כוח אדם זול ומיומן.
עם פרוץ המלחמה בשמחת תורה 2023, עצרה מדינת ישראל את כניסת הפועלים הפלסטינאים. חלק מהעובדים הזרים בחרו לחזור לארצם עקב החשש מפגיעה, ולא מעט ישראלים גויסו למילואים. כתוצאה מכך נוצר בבת אחת מחסור של עשרות אלפי ידיים עובדות בענף, והפעילות בו קוצצה בעשרות אחוזים.
אוזלת היד של הממשלה
עם קבלת ההחלטה על עצירת כניסת פועלים מיהודה ושומרון לישראל, היה ברור לכל שנדרש תחליף. בנוסף, היה ברור לחלוטין שישראלים לא יוכלו להוות את התחליף הנחוץ. למרות זאת, לא גובש מתווה מקיף לפתרון הבעיה החמורה. גם חצי שנה אחרי פרוץ המלחמה, ואיתו המשבר בענף הנדלן, מספר העובדים הזרים החדשים שהגיעו לישראל נאמד בכמה אלפים בודדים – ולכן עדיין ישנו קושי מוחשי לספק את כל הדירות הדרושות.
עליות מחירים של 15-20%
על-פי הערכות שונות, מחירי הנדלן ב-2024 ו-2025 צפויים לזנק ב-15-20%, ויש הערכות אפילו פסימיות יותר. המשוואה פשוטה: כשיש עובדים זרים בתחום הבנייה אפשר להשלים פרויקטים, ההיצע גדול ועליות המחירים מתמתנות. כשאין עובדים זרים, ואתרי בנייה מושבתים, ההיצע לא גדל בקצב הדרוש, הביקוש כמובן ממשיך לעלות עקב קצב גידול האוכלוסייה (שהוא הגבוה ביותר בכל המדינות המפותחות) – והמחירים נוסקים מעלה.
אי ודאות ושיבוש השגרה
חשוב להדגיש שללא פתרון מקיף – ונכון לאביב 2024 לא נראה שהמדינה מייצרת פתרון אמיתי לבעיה החמורה – עליות המחירים יימשכו גם בשנים הבאות. הפער בין ביקוש להיצע ימשיך להתרחב, ויהיה קשה עד בלתי אפשרי לסגור אותו. את המחיר נשלם כמובן כולנו.
עוד כדאי לזכור שכשקבלן לא יכול לעמוד בהתחייבויות שלקח על עצמו בגלל שאין עובדים שיממשו את התוכניות, רוכשי הדירות נדרשים לשנות את כל התוכניות שלהם. כשאי אפשר להיכנס לדירה חדשה במועד המתוכנן, וגם אי אפשר לדעת מתי הדירה תהיה מוכנה, אי אפשר לקבל החלטות למשל לגבי מסגרות לילדים. גם הקבלן לא יכול להתפנות לפרויקטים הבאים, וענף הבנייה כולו מקרטע ללא עובדים פלסטינאים וממדינות שונות ברחבי העולם.