ד'ר שמחון : מנהיגי חינוך יקרים,
אני מאחלת לכולנו הצלחה רבה בקידום יעדי מערכת החינוך כפי שפורטו בתכנית האסטרטגית של משרד החינוך והמחוז. בכוחנו להשפיע על דמותה של החברה הישראלית ועל האתגרים המורכבים המונחים לפתחינו.
אני מאחלת לכולכם שנת לימודים מוצלחת ושנה טובה בה ימלאו כל משאלות ליבנו לטובה.
פתיחת שנת הלימודים היא אירוע מרגש עבור תלמידים, הורים ואנשי חינוך.
השנה לראשונה ייכנסו בשערי מוסדות החינוך במחוז הצפון למעלה מ-24,000 תלמידים העולים לכיתה א' ויפקדו את מערכת החינוך במחוז הצפון כ-343,000 תלמידים בכל שלבי הגיל.
אני מאחלת לתלמידינו היקרים הצלחה רבה!
אבקש להביע את הערכתי למנהלי מוסדות החינוך ומנהלות הגנים, לראשי הרשויות, למנהלי אגפי החינוך, לצוותי ההוראה ולפיקוח על היערכות מופתית לקראת פתיחה מוצלחת של שנת הלימודים תשע"ט.
השנה בחרנו לקדם יעד מחוזי לקידום יזמות, חדשנות ויצירתיות. אני מאמינה כי עידוד חשיבה המצאתית, חדשנית, יזמית ויצירתית יהווה נדבך חשוב בעשייה החינוכית במוסדות החינוך. אנו פועלים למתן מענה פיסי שיתמוך בפדגוגיה מוטת עתיד כגון: מרחבי למידה לגני ילדים ולבתי הספר כמו גם הקמת מוסדות חינוך חדשניים.
השנה נבסס יעד זה במחוז והוא יהיה שזור בכל היעדים המופיעים בתכנית העבודה המחוזית. אנו מצפים כי מוסדות החינוך והרשויות יפעלו גם הם לקידום יעד זה.
אני רואה בכם מנהיגי החינוך, מנהיגים פורצי דרך החולמים ומגשימים את חלומם, מנהיגים המביאים לשינוי של ממש במוסדות החינוך שלנו הן בהיבט הפדגוגי והן בהיבט הפיסי.
מערכת החינוך במחוז תהיה מכוונת וממוקדת בהתאמת מערכת החינוך למאה ה-21 בהתחדשות ובהשקעת מאמץ בבניית החוסן האישי והנפשי של תלמידינו.
שנה"ל הנוכחית תהיה בסימן "מחוברים לעתיד". נבסס את היעד של קידום יזמות, חדשנות ויצירתיות במחוז ובמוסדותיו ונוביל יחד מהלך משמעותי שיחולל שינוי לנוכח אתגרי העתיד.
בשנה"ל תשע"ט נתמקד בשיפור ההישגים הלימודיים בכל מוסדות החינוך. קידום מצוינות ארגונית ולימודית, השבחת איכות ההוראה וטיוב תהליכים פדגוגיים הנם חלק מתפיסה מחוזית רחבה שמטרתה להוביל לשיפור מתמיד בהישגי הלומדים. נבסס את דרכי העבודה לליווי מוסדות החינוך בתכניות שונות ונגבש מודל לתפיסה מערכתית בשיתוף הרשויות המקומיות בכל הקשור לשיפור ההישגים הלימודיים. כמו כן, עובדי ההוראה התבקשו השנה למקד את הפיתוח המקצועי שלהם במקצועות הליבה ונפתחו לשם כך עשרות קורסים במרכזי הפסג"ה ובמוסדות החינוך לצורך ביסוס היעד. נתמקד במוסדות חינוך במיקוד ובמיקוד מיוחד תוך התאמת תכניות פדגוגיות שיביאו לפריצת דרך ובמקביל נתמוך במוסדות החינוך שהטמיעו דרכי עבודה אפקטיביות ששיפרו את הישגי ביה"ס. אני מצפה כי מוסדות החינוך במחוז הצפון ישיגו את היעדים שנקבעו בתכניות העבודה במוסדות החינוך.
נמשיך לפעול ביתר שאת לחיזוק החינוך לערכים יהודיים, דמוקרטיים, ציוניים וחברתיים תוך טיפוח זהות וערכי מורשת ייחודיים במרחב חיים משותף בחברה הישראלית בכלל ובמחוז הצפון בפרט. נשלב יעד זה בכל תחומי העשייה במחוז הצפון. נמקד העשייה בשילוב ערכים ודילמות מוסריות, פיתוח מיסוד והטמעה של תכנים, תכניות ומסעות מטפחי זהות, נתמקד בהעלאת מספר התלמידים המשתתפים בפעילות של תנועות הנוער ונמשיך להרחיב ולבסס את הפעילות הבלתי פורמאלית במוסדות החינוך וברשויות המקומיות.
משרד החינוך קבע כי הנושא השנתי בכל מערכת החינוך יהיה "אחדות ישראל". המשפט שילווה את מוסדות החינוך יהיה "שומרים על אחדות, שומרים על ייחודיות". במסגרת הנושא השנתי יעסקו מוסדות החינוך בסוגיית האחדות בשני צירים מרכזיים:
א. חיים בשותפות במדינת ישראל- אחדות בין כל מרכיבי החברה הישראלית.
ב. עמיות יהודית- שייכות לעם היהודי וקשר עם יהודי התפוצות.
מטה משרד החינוך ומוסדות החינוך ישקדו על גיבוש תכנים שיובאו בפני התלמידים בהקשר של סוגיית האחדות, על קיום מפגשים, מעגלי שיח, מסעות וטיולים משותפים בין המגזרים השונים בחברה הישראלית, קיום ימי שיא, פעילויות לחיזוק הקשר בין ילדים ונוער בתפוצות.
מחוז הצפון נבחר השנה כפיילוט להוביל את רפורמת ההכלה וההשתלבות. נפעל למיסוד מנגנונים ארגוניים ופדגוגיים להטמעת הרפורמה באופן מיטבי במוסדות החינוך ובשילובם האופטימלי של תלמידים עם צרכים מיוחדים במסגרות השונות לרבות בתי ספר וגנים בחינוך הרגיל. מהלך זה יאפשר לכל תלמיד בעל צרכים מיוחדים לממש את הפוטנציאל והיכולות שלו באופן מיטבי תוך מתן מענה ראוי לצרכיו בכל מסגרות החינוך. מיד אחרי פתיחת שנת הלימודים נתחיל בהטמעת הרפורמה לרבות כנסים למנהלי מוסדות חינוך, עובדי הוראה, מנהלי אגפי חינוך ומפקחים להסבר על הרפורמה, משמעותיה והמשאבים שיעמדו לרשות מוסדות החינוך על מנת לבצע שילוב והכלה מיטביים.
דובר המחוז , דוד גורלי מציין כי בנהריה פותחים את תשע'ט 11001 תלמידים מהגיל הרך ועד העל יסודיים , כולל , תלמידים אלה ילמדו ב 94 גנים ו 20 בתי ספר . משרד החינוך מקצה למערכת החינוך בעכו תקציב שנתי בהיקף של 250 מיליון ש'ח .
ואלה נתוני המחוז לתשע'ט :
343 אלף ילדים מגן ועד י"ד:
72 אלף בגיל הרך
146 אלף בבתי ספר יסודיים
65 אלף בחט'ב
60 אלף בחט'ע
עולים לכיתה א'
כ 25 אלף ילדים
עולים לי'ב : 18500
גנים : 72 אלף ילדים , 2959 גנים (רגיל + מוכש'ר) 3238 גננות , 146 'גננות מובילות' .
בתי ספר , 791 : 472 יסודיים רגיל + חינ'מ, 141 חט'ב ו - 178 חט'ע ו/או תיכון).
בתי'ס בחלוקה למגזרים : 218 יהודי ממלכתי , 100 יהודי ממ'ד , 343 ערבי , 81 דרוזי ,
2 צ'רקסי , 47 בדואי.
עובדי הוראה
כ 26 אלף
מנהלים חדשים : 60 מנהלים חדשים נקלטו לקראת תשע"ט.
בתי'ס חדשים : 12 .
גנים חדשים : 55
מורים חדשים : 1200
רשויות מצטיינות במחוז לתשע'ח: מטה אשר , בית ג'אן , עמק יזרעאל
בגרויות : שיעור הזכאים המחוזי לבגרות מהלומדים לתשע'ז: 67.19% ) שיפור של 3.22 אחוזים בהשוואה לשנה קודמת ) .נושק לממוצע ארצי .
תגמול דיפרנציאלי : 17 אחוזים מכלל בתי הספר בישראל שהצטיינו הם מהצפון ( הגבוה מכלל המחוזות ) . 30 אחוזים מכלל מצטייני רמה 1 בישראל ( הרמה הגבוהה ביותר ) הם מהצפון . ( הגבוה מכל המחוזות ) .
יעדים לתשע'ט :
בגרות :67.69 אחוז זכאים . 10.9 אחוז זכאים לבגרות מצטיינת .
מתמטיקה-העלאת שיעור הזכאים ל 13 אחוזים ב 5 יח'ל , 17.6 ב 4 יח'ל ושיעור הזכאים הכללי ל 82 אחוזים .
אנגלית : 24.5 אחוז זכאים ב 5 יח'ל .
חינוך טכנולוגי : 3700 תלמידים מתנסים בטכנולוגיה בתעשיה.
קידום יצירתיות , חדשנות ויזמות (י.ח.י ): 60 מוס'ח = 15 מוס'ח בגיל הרך , 40 מוסח ביסודי , 5 בעי'ס
התנדבות חברתית ולאומיות (ז-יב ) 23400 תלמידים. עוד 50 אלף תלמידי י-יב משתתפים במשימות מעורבות חברתית ( עם ציון לבגרות ) .
מרחבי למידה - m 21 : 150 = 110 ביסודיים , 10 חט'ב , 26 חט'ע , 4 חינ'מ .
התכנית לחיזוק הצפון :120 מיליון ש'ח לתשע'ח-תשע'ט . מזה : 44 מיליו'ש חוג לכל ילד ע'ח (30 אלף השתתפו) .ע'ט : 38 מיליו'ש ל 33 אלף תלמידי ד-ה , 2450 קבוצות ב 93 רשויות .
יותר מ 60 אחוז מהילדים משתתפים לראשונה בחוג כלשהו.
עוד 40 מיליו'ש- ל'תכניות מודולריות ישוביות' מזה 20 מיליו'ש לתשע'ט 2018/19 .
שיפוצים : כ 20 מיליון ש'ח הוקצו לשיפוצי מוס'ח ומרחבי למידה m 21 לקראת תשע'ט.
אקדמיה כיתה – 600 סטודנטים ב 150 מוס'ח .
מדצי'ם – הרחבת התכנית מעבר ל 50 רשויות
מודל תכנית העבודה הישובית : הרחבת התכנית מעבר ל 40 רשויות .