כותרת
> C;
1/1
בריאות

איך לשפר את הקואורדינציה של הילדים?

נהריה בריאותפורסם: 29.06.23 , 09:46ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

מעוניינים לתרום ערך מוסף לילד שלכם תוך כדי משחק? חשוב שתכירו את היכולות שאפשר לחזק כבר בגיל צעיר תוך כדי הנאה.
כך למשל, פיתוח קואורדינציה היא חלק בלתי נפרד משלבי ההתפתחות וחשובה ליציבות, לאיזון, לביצוע משימות שונות בחיים מלבוש דרך הנעלה ועד פעולות של הרכבה. היא מסייעת בשמירה על קשב וריכוז לאורך זמן ובבניית הביטחון העצמי.
תרגילי קואורדינציה יכולים לתרום מאוד בהצלחה בגן ובבית הספר ובמיוחד מיומנויות מוטוריות עדינות מכוונות מטרה וקיימים תרגילים רבים ומגוונים כמו למשל, תרגילי תיאום בין עין ליד, תרגילי הזזת הגוף לכיוונים שונים, תרגילי איזון ועוד.
לפניכם מספר פעולות פשוטות שיכולות לעשות הבדל גדול בשיפור הקואורדינציה כבר בתקופת הילדות:

היכון, הכן, לאכול
לא תאמינו אבל כבר מגיל צעיר אכילה פשוטה יכולה לסייע בחיזוק המיומנויות כאשר אפשר להציע מנות שונות בהתאם לגיל ולאבני ההתפתחות השונים. למשל, אכילה בשתי ידיים מאפשרת לחזק תנועה סימטרית, לדוגמא בעת החזקת בקבוק ובהמשך אפשר להציע לילד שימוש בסכו"ם על מנת ללמוד כיצד לייצב את התנועה על מנת להשיג את המטרה.
ככל שמתקדמים בגיל, ניתן לראות שהילד משתמש בפעולות הדדיות למשל, לומד להחזיק אוכל בכל אחת מהידיים וכך לתרגל הן את ימין ואת שמאל ולאחר מכן תופס סכו"ם בכל אחת מהידיים ולומד גם לתאם את הגפיים ביחד עם ההחזקה ובהמשך למשל בעת קילוף קליפה כמו של בננה.

משחקי הרכבה לקידום ההתפתחות
חוויית המשחק תורמת ערך רב ומלמדת הרבה כולל סיוע בהתפתחות הקוגניטיבית, התמודדות עם אתגרים, שכלול היכולת לפתור בעיות. משחקי הרכבות יכולים לתרום גם בכל הנוגע לשיפור הקואורדינציה. למשל, הם דורשים הפעלת כוח מזערי לחיבור של שני חלקים ומיקוד רב כולל תיאום מדויק בין עין ויד ותיאום דו צדדי, כדי להצליח לחבר בין החלקים השונים.
בעת משחק הרכבה כמו לגו, לדוגמא, משכללים כישורים שקשורים לשרירים שדומים לכישורים הנדרשים לאחר מכן לציור ובעיקר לכתיבה. בעת המשחק מתרגלים הרמה, חיבור, דיוק וכל זה תוך כדי גם שיפור המיקוד, הגברת הריכוז, שיפור יכולת התכנון האסטרטגי, חשיבה מרחבית וכמותית וכל זה בסביבה מהנה שממנפת גם את הדמיון.

לתפוס את הכדור
משחקי כדור נחשבים לאהובים במיוחד ויכולים גם הם להיות בעלי ערך משמעותי להתפתחות האיזון והקואורדינציה של ילדים. באמצעות פעילות זו הילד לומד לאחוז בכדור, לשמור על יציבות ושיווי משקל תוך כדי תנועה, להתקדם ביציבות למשל ברחבי המגרש או השטח הנתון וכן לשכלל מיומנויות מרחביות ותיאום בין עין ליד. אפשר להציע לו כדורים קלים וכבדים יותר ולגוון גם בסוגי משחקי הכדור כמו כדורסל, כדורגל, טניס וכן במרקמים שונים רכים, מחוספסים וכדומה גם לשיפור הוויסות התחושתי. מומלץ לגוון גם את הפעולות עם הכדור זריקה ותפיסה, כדרור, תרגילי בעיטה, קליטה לדלי או לסל וכדומה.

גיוון זה שם המשחק
מומלץ לדאוג שארגז המשחקים של הילדים יהיה עשיר בשלל אופציות, כדי שהם יוכלו להתאמן על שיפור הקואורדינציה שלהם תוך כדי תנועה ושמירה על עניין לאורך זמן. אתם בהחלט לא רוצים שיימאס להם בהקדם מהפעילויות השונות ולכן, כדאי להציע כל פעם עיסוק אחר וגם להרחיב את הטווח. השקיעו במשחקים איכותיים ובמיוחד משחקי הרכבה מקוריים כמו לגו שנחשב למשחק על זמני אהוב בכל הזמנים ומגיע גם כהרכבה פרי סטייל וגם כבנייה על פי מודלים שונים וערכות ידועות מראש בהתאם לתחומי העניין של הילד, גיבורים אהובים עליו ועולמות תוכן שונים לפיתוח היצירתיות תוך כדי חיזוק האיזון והיציבה.

קרדיט-Photo by Markus Spiske on Unsplash