כותרת
> C;
1/1
בריאות

שתיית אלכוהול בגיל ההתבגרות והתפתחות מוחית

נהריה בריאותפורסם: 30.03.24 , 19:35ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

שנות ההתבגרות הן תקופה קריטית להתפתחות המוח, תקופה שבה המוח עובר שינויים משמעותיים המניחים את הבסיס לתפקוד קוגניטיבי ורגשי של מבוגרים. זוהי גם תקופה המסומנת על ידי ניסויים, כולל חקר השימוש באלכוהול.

בעוד שההיבטים החברתיים של שתיית אלכוהול בגיל ההתבגרות עשויים למשוך מתבגרים רבים, חשוב להבין את השפעת האלכוהול על המוח המתפתח. מאמר זה מציג את ההשפעות העמוקות שיכולות להיות לאלכוהול על התפתחות המוח של מתבגרים ומסביר למה חשוב שבני נוער וההורים שלהם יתמודדו נכון עם תופעה זו.

הבנת המוח של המתבגר

חשוב להבין שהמוח של המתבגר עדיין בתהליך התפתחות, ותחומי מפתח כמו הקורטקס הפרה-פרונטלי, האחראי על קבלת החלטות, בקרת דחפים וויסות עצמי, ממשיכים להבשיל גם בשנות העשרים של האדם.

במקביל, מערכת התגמול של המוח הופכת להיות מאוד פעילה בשנים אלה, מה שהופך בני נוער רגישים יותר לפיתוי של התנהגויות מסוכנות, כולל שתיית אלכוהול, וללא מעורבות הורים מוקדמת, לא ניתן להתמודד היטב עם הבעיה.

השפעה שתיית אלכוהול בגיל ההתבגרות על תפקודים קוגניטיביים

אייל החל לשתות בגיל 15, מתוך אמונה שזו בריחה מהירה מהלחצים של בית הספר וחיי החברה. בתחילה, השתייה נתפסה מבחינתו כשיטה שאינה מזיקה ליהנות ולהשתלב עם בני גילו, אבל עם הזמן, הוא החל לחוות קשיים בזיכרון, ריכוז ופתרון בעיות - תפקודים קוגניטיביים קריטיים הפגיעים במיוחד בתקופה זו, שמאופיינת בהתפתחות מוחית מתמשכת.

מחקרים מוכיחים שאלכוהול יכול להפריע למסלולים העצביים של המוח, מה שמוביל לחסר באזורים אלה. עבור אייל, מה שהתחיל כשימוש מזדמן הפך לתלות שפגעה משמעותית בביצועים אקדמיים ובצמיחה אישית, עם ביטויי מיניות בגיל ההתבגרות לפני שהתודעה שלו הספיקה להבשיל ולהבין את התנהגותו.

הסיפור של ירדן: ויסות רגשי ובריאות נפשית

ירדן התחילה לשתות אלכוהול בגיל 16, כשיטה להתמודדות עם חיי משפחה סוערים. בחיפוש אחר נחמה, השתייה סיפקה לה הקלה זמנית, אבל בתוך פרק זמן קצר היא התמודדה עם שינויים במצב הרוח ועם חוסר יציבות רגשית.

השפעתו של אלכוהול על מוח המתבגר המתפתח מגיעה למערכת הלימבית, אשר ממלאת תפקיד מכריע בוויסות הרגשי. מתבגרים שצורכים אלכוהול, עלולים למצוא את יכולתם לנהל רגשות נפגעת באופן חמור, מה שמוביל לסיכון מוגבר לחרדה, דיכאון ובעיות נפשיות אחרות.

אצל ירדן התהליך כלל זיהוי התפקיד שמילא אלכוהול בהחמרת המאבקים הרגשיים, וחיפוש תמיכה לטיפול בבעיות הבסיסיות.

השלכות חברתיות והחמצת הזדמנויות

בגיל 14, יסמין העדיפה להתחבר עם מתבגרים בגילאים מבוגרים ממנה, ששתו באופן קבוע. עם הזמן, ההשלכות התבררו. לא רק שהציונים שלה ירדו, אלא שגם הזדמנויות משמעותיות הוחמצו, כולל הישגים מחוץ ללימודים.

העלויות החברתיות של שתיית אלכוהול בגיל ההתבגרות המוקדם מדגישות את ההשפעה הרחבה יותר על סיכויי העתיד של מתבגר. שתיית אלכוהול בכמות מופרזת בשנים מכוננות אלו יכול להוביל לצמצום האופקים החברתיים וההתפתחותיים של מתבגרים, עם השלכות חמורות לעתיד.