כותרת
> C;
1/1
lifestyle

מתי אפשר לשקול חיסכון בקופת גמל במקום קרן פנסיה?

נהריה lifestyleפורסם: 15.08.23 , 10:43ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

מתי נכון לשקול לפתוח קופת גמל ולהעביר אליה כספים, על פני הפקדה לקרן פנסיה?

דניס לר

ישנם כמה מכשירי השקעה וחיסכון לטווח ארוך שמבוססים על השקעה בשוק ההון. ניתן לחלק אותם באופן שרירותי יחסית לשתי קטגוריות: מוצרי חיסכון פנסיוניים, ומוצרי חיסכון ארוך טווח שאינם פנסיוניים. תחת מוצרי חיסכון פנסיוניים ניתן למנות את קרנות הפנסיה, את קופות הגמל לתגמולים ואת ביטוחי המנהלים. מנגד, מוצרי חיסכון ארוך טווח שאינם פנסיוניים, כלומר שהחיסכון בהם נזיל למשיכה, מאפשרים חיסכון לכל מטרה כולל חיסכון לקראת הפרישה ומשלבים גם יתרונות מס. המוצרים כוללים בין היתר, קופת גמל להשקעה וקרן השתלמות. לצד מוצרים המשקיעים בשוק ההון יש גם אפשרות לתכניות חיסכון בבנק.

נשאלת, אם כן, השאלה, היכן אנו יכולים לחסוך לפנסיה, לטובת מימוש יעדי הפרישה שלנו? הבחירה, ברוב המקרים, תהיה קרן פנסיה. מדוע זאת? סקר שערך אתר "מדרג" בקרב סוכני ביטוח פנסיוני לפני כשנה, העלה שרוב מוחץ (97%) סבורים כי הפקדה לקרן פנסיה עדיפה על פני הפקדה לקופת גמל.

אחד מסוכני הביטוח הסביר את בחירתו כך: "דמי הניהול בקרנות הפנסיה זולים בצורה משמעותית לעומת קופות גמל, ומאפשרים להגיע לחיסכון רב יותר. בנוסף, בקרנות הפנסיה קיימת תשואה מובטחת מטעם המדינה על חלק מהחיסכון (כיום בגובה של 5.15% צמוד מדד). דבר משמעותי נוסף שניתן לקבל דרך קרן הפנסיה הם כיסויים ביטוחיים המעניקים קצבה למשפחה במקרה פטירה, וקצבת נכות במקרה של אובדן כושר עבודה."

יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם פתיחת קופת גמל עשויה להיות עדיפה על פני ההפקדה לקרן פנסיה. בכתבה זאת נסקור מצבים כאלה.


רצון לנצל את הטבת תיקון 190

תיקון 190 הוא תיקון מפורסם לפקודת מס הכנסה, שנכנס לתוקף לראשונה בשנת 2012. תחת התיקון, ניתן למשוך כסף מקופה פנסיונית בצורה הונית תחת מס מופחת של 15% על הרווח הנומינלי, וזאת במקום 25% מס רווחי הון על הרווח הריאלי בחיסכון שאינו פנסיוני. בנוסף, ניתן להעביר כספים לקופה מעניקת קצבה לקראת היציאה לגמלאות, וכך למשוך את הכסף בצורת קצבה בפטור מלא ממס.

ההטבות שמעניק תיקון 190 רלוונטיות לחוסכים שעברו את גיל 60, ולכן חוסך בגיל זה שירצה להגיע למקסימום הטבת המס בעת המשיכה, ישקול לפתוח קופת גמל לטובת מטרה זו (כתחליף להפקדה בקרן פנסיה כללית). כדי למשוך את הכסף בצורה הונית (כלומר במנה חד-פעמית, דבר שאינו אפשרי בקרן פנסיה) במס מופחת, על החוסך להיות במצב שבו הוא כבר מקבל קצבה פנסיונית חודשית 4,850 שקלים ומעלה (נכון ל-2023).

מי שמפקיד לקופת גמל לפי תיקון 190 מחפש להפקיד סכום חד פעמי גדול למטרת חיסכון טהור. לכן קופת גמל יכולה להיות פתרון כי היא יכולה לקבל זאת, ואין בה רכיבי ביטוח. במקרה כזה, כבר לא מדובר בחיסכון לפנסיה פר אקסלנס, אלא חיסכון פיננסי של כסף פנוי במסגרת מוצר פנסיוני.


רצון להעניק לשאירים את הכספים הפנסיוניים בצורה הונית

כהמשך למנגנון תיקון 190 חוסך מעל גיל 60 שיש לו בת זוג (או ילדים מתחת לגיל 21) ומעוניין שהם יקבלו את הכספים לאחר מותו בסכום חד פעמי ולא כקצבה חודשית, יכול לפתוח קופת גמל ולחסוך בה כספים. יתרון נוסף הוא האפשרות לקבוע מוטבים בקופה שיקבלו את הכספים לאחר הפטירה בסכום חד פעמי. לדוגמה, חוסך גרוש שיש לו בת זוג (נישואים שניים) אך מעוניין להוריש את הכספים למוטב אחר (אחים, ילדיו מנישואים קודמים וכו') יכול לקבוע את המוטבים בקופת הגמל. אם יחסוך בקרן הפנסיה אשתו השנייה תקבל את הכספים כקצבת שארים.


בשורה התחתונה

קרן פנסיה, אם כן, עוצבה ופותחה כדי להיות מוקד החיסכון הפנסיוני העיקרי של אזרחי ישראל, שמעניק את מירב ההטבות – מהבטחת תשואה ועד פטור ממס – ומושך אליו את רוב חסכונות הציבור. עם זאת, ישנם מקרים שמבחינה כלכלית מצדיקים פתיחה של קופת גמל לצרכים ייעודיים, וכדאי להכיר אותם. כך או כך, החלטות אלה חשוב שייעשו בליווי איש מקצוע בעל רישיון.

* אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח

קרדיט: Shutterstock.